Project Description

Manastirea Cotmeana

Mănăstirea se află situată în comuna Cotmeana, la 30 de km est de Râmnicu Vâlcea și la 32 km nord-vest de Pitești, pe drumul național ce leagă cele doua orașe.

Mănăstirea Cotmeana a fost atestată documentar pentru prima dată în 1388, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, deși se pare că prima biserica de lemn a fost înălțată aici de către Radu I, în 1292. Este considerată cea mai veche vatră monahală din Țara Românească. A fost restaurată în 1711, de către Constantin Brâncoveanu. Numele provine de la hoardele cumane care au trecut prin aceste locuri.

Ansamblul feudal de la Cotmeana este format din: biserica, turn, clopotniță și ziduri de incintă, prevăzute cu goluri de tragere.

Biserica veche poarta hramurile “Buna Vestire” Și “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”, iar paraclisul ” Acoperământul Maicii Domnului”.

În patrimoniul Mănăstirii Cotmeana se află cel mai vechi clopot din Țara Românească, dăruit de jupânul Dragomir, în anul 1385. Fațadele sunt din cărămidă aparentă și decorațiunile în stil bizantino-balcanic din secolele XIII-XIV.